Na etapie montażu często potrzebne są odcinki rur o różnych długościach. Dokładną długość tych odcinków można określić tylko na miejscu montażu. Należy więc mieć możliwość cięcia rur na placu budowy.
Rurę przeznaczoną do cięcia należy ciąć na odcinku 2/3 długości licząc od bosego końca rury W przypadku konieczności przecięcia rur przekraczają odległość 2/3, należy każdorazowo zmierzyć średnicę zewnętrzną rury, uzyskany wynik zweryfikować z wymiarami z karty katalogowej.
W celu ułatwienia prac montażowych na budowie, producent oznacza symbolem nożyc i literą C kalibrowane rury przeznaczone do cięcia.
Szlifierka służąca do przecinania powinna być wyposażona w dwa rodzaje tarcz:
- tarcza do cięcia;
- tarcza do obróbki ściernej służąca do fazowania przeciętej rury.
Etapy cięcia
- linię cięcia wyznacza się za pomocą taśmy stalowej owiniętej wokół rury. Linię cięcia należy zaznaczyć na całym obwodzie rury;
- rurę należy umieścić w pozycji poziomej na drewnianych podkładkach w ten sposób, aby w czasie przecinania tarcza nie blokowała się;
- rurę należy ciąć jednorazowo na całej grubości ścianki wzdłuż wcześniej zaznaczonej linii;
- przed połączeniem przeciętej rury z odcinkiem rurociągu, nowopowstały koniec bosy należyskośnie sfazować. Ułatwia to połączenie i zapobiega uszkodzeniu uszczelki ostrymi krawędziami rury;
- powierzchnię rury przy końcu rury należy zabezpieczyć za pomocą farby z pyłem cynkowym (z zawartością cynku nie mniej niż 30%) o średniej masie naniesionego pokrycia nie mniejszej niż 220g/m², a następnie pokrywamy warstwą wykańczającą;
- na bosym końcu należy wyznaczyć linie wskazujące głębokość wsunięcia, równe długości kielicha.
Fazowanie końca bosego
Średnica | Wymiary faski mm | ||||
---|---|---|---|---|---|
m | n | ||||
100-600 | 9 | 3 | |||
700-1000 | 15 | 5 |